Leerkrachten en ouders die meepraten en meebeslissen over een nieuwe school; wie kan daar tegen zijn?! Toch dreigt het gevaar dat we dan voortbouwen op de school van gisteren. Moeten we juist niet loskomen van bestaande referenties en met een frisse blik opnieuw naar de opgave kijken?
Dat is de kern geweest van Schetsen aan Nieuwe Scholen, een onconventionele zoektocht die in het voorjaar 2010 in Amsterdam heeft plaats gevonden. In tweede fase IJburg, Amsterdam, moeten straks tien nieuwe scholen voor primair onderwijs verrijzen. Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling van Amsterdam heeft dit gegeven aangegrepen voor een onconventionele zoektocht. De Wijkplaats heeft daarvoor samen met het bureau SPA van de gemeente Amsterdam een conceptueel traject uitgezet met betrokkenheid van centrale stad en stadsdelen, van scholen en schoolbesturen, van opvangorganisaties en andere maatschappelijke partners en van woningcorporaties en marktpartijen.
Kijk voor meer informatie (ook) hier
Opzet van traject is bijgevoegd. Hieronder een markant onderdeel van het eindresultaat; een differentiatie van de school van de toekomst naar vier leefstijlen:
- De Netwerkschool is vooral gericht op mensen met een individuele instelling gekoppeld aan een extraverte natuur. De netwerkschool ligt niet in de wijk, maar is de wijk. Leren doe je immers overal. De school maakt optimaal gebruik van alles wat er in de buurt is, denk aan buurttheater, winkelcentrum, bibliotheek, kunsthal, bos en strand. Veilige routes zijn daarvoor een must ('kindlinten'). Verder is ICT behulpzaam om kinderen veilig en leerzaam te laten dwalen door de wijk. De school maakt creatief en flexibel gebruik van ruimten die de wijk bied
t, dat kunnen ook een leegstaand kantoorgebouw of een voormalige loods zijn. De netwerken van school en kinderen beperken zich allerminst tot de wijk; de hele wereld ligt aan de voeten van de netwerkschool.
- De Open Wijkschool is vooral gericht op mensen ouders met een wat meer collectieve instelling en een extraverte natuur. De open wijkschool is van de wijk en voor de wijk. 'Saamhorigheid' is een dominante waarde. Het credo 'It takes a village to raise a child' past het best bij deze school. De Open Wijkschool is georganiseerd rond een (eventueel overdekt) plein of groen binnenhof. Veel voorzieningen zijn beschikbaar die gedeeld worden met buurt en wijk. Betrokken partijen werken nauw samen maar vormen niet noodzakelijkerwijs één organisatie. De Open Wijkschool is een doorontwikkeling van de brede school zoals die we nu kennen.
- Onze School is vooral gericht op mensen met een meer collectieve instelling en een introverte natuur. Onze School is op de eerste plaats veilig en vertrouwd. De school is 'onze' school. Respect, rust en regelmaat zijn belangrijke kenmerken. Docenten worden door ouders en kinderen aangesproken met u. Ouders en school delen een sterke leefstijl en/of levensbeschouwing, denk aan een islamitische, gereformeerde of antroposofische levensbeschouwing. Onze School is het meest herkenbaar als school. De tijd heeft er beslist niet stilgestaan maar klaslokalen vormen nog steeds de veilige thuishaven van zowel kinderen als docenten.
- De Nieuwe kostschool is vooral gericht op mensen met een meer individuele instelling en een introvert natuur. Op de Nieuwe Kostschool, ook wel de Club Med-school, is er altijd wat te doen. Daarvoor beschikt school over ruim palet van voorzieningen op gebied van onderwijs, sport en cultuur. Je kan er op elke moment van de dag warme maaltijden en gezonde fruitsappen krijgen. De Nieuwe Kostschool is goed bereikbaar met auto en openbaar vervoer. De Nieuwe Kostschool heeft karakter van een zelfstandige campus. Architectuur is opvallend. Er is één professionele organisatie die de eindverantwoordelijkheid draagt. Via strakke roosters worden ruimten optimaal gebruikt. Ook 's avonds en in het weekend!
Meer infomatie bij Marc van Leent