De Wijkplaats heeft van het Stimuleringsfonds voor de Creatieve industrie een subsidie ontvangen voor het ontwikkkelen van receptuur voor het hergebruik van maatschappelijk vastgoed. Hoe kunnen partijen overtollig vastgoed zo goed mogelijk inzetten voor de 'maatschappelijke' zaak.
|
Ruimte om te wonen brengt (actieve) woningzoekenden, eigenaren en investeerders bij elkaar rond lege gebouwen en terreinen. Inmiddels staan er tientallen locaties op de kaart met voorbeelden van getransformeerde gebouwen maar ook met lege panden die nog op een initiatief wachten.
|
In Amersfoort heeft de Wijkplaats het initiatief genomen om een impuls te geven aan zelfbouw en zelfbeheer met leegstand als katalysator. PO en CPO, want daar gaat het initiatief over, is vaak gefocussed op lege kavels. Lege gebouwen zijn echter ook een optie. Zelfbouw wordt dan zelfverbouw.
Samen met gemeente, provincie, corporaties en andere partijen heeft ze een programma samengesteld dat bestaat uit drie stappen:
|
Nia Domo, "ons huis" in esperanto, is sinds 1958 het gemeenschapshuis van Boekel. De Wijkplaats heeft in opdracht van de Gemeente Boekel een strategisch advies over Nia Domo uitgebracht. Nia Domo heeft zich in de loop van haar bestaan ontwikkeld tot een partycentrum van substantiele omvang.
|
Op twee fronten heeft de Wijkplaats bijgedragen aan de ontwikkeling van bedrijfsmodellen in het sociaal-fysieke domein. Op beide fronten is gebruik gemaakt van Canvas, een instrument dat de gebruiker dwingt om ondernemingsplannen tot één A4 te beperken. Bij Canvas staat de waarde centraal waarmee daadwerkelijk iets verdiend kan worden. De rest is bull shit.
|
Op verzoek van Bouwstenen gaat de Wijkplaats aan de slag met het ontwikkelen van Referentiemodellen voor de exploitatie van meervoudig te gebruiken (wijk)voorzieningen. Denk aan brede scholen, cultuurhuizen en andere wijkcentra. Op zoek naar de sleutel van meervoudig gebruik.
|
In de gemeente Zaanstad heeft het expertteam van de Wijkplaats een benchmark uitgevoerd onder 13 buurtcentra. 8 van die buurtcentra worden beheerd door de lokale welzijnsorganisatie. De vijf andere buurthuizen worden 'zelfstandig' geëxploiteerd. Lees hier het eindrapport.
|
Voor Bouwstenen heeft de Wijkplaats een verkenning uitgevoerd onder de titel "van kosten- naar waardesturing". De resultaten daarvan zijn gepresenteerd tijdens najaarsbijeenkomst van Bouwstenen voor Sociaal van 2014. Zo'n omslag van kostensturing naar waardesturing maken partijen niet één-twee-drie. Dat is een taai proces van uitproberen en bijsturen.
|
In Amersfoort worden beheer en exploitatie van een aantal maatschappelijke accommodaties ondergebracht bij een leerwerkbedrijf. Er is gestart met een brede school in de wijk Vathorst. Exploitatieopbrengsten en onderwijsmiddelen worden slim gebundeld. Hospitality staat centraal.
|
Is privatisering mogelijk? Met die vraag heeft het Expert Team van de Wijkplaats onderzoek gedaan naar de exploitatie van Fidei et Arti, een sociaal culturele voorziening in het Westbrabantse Oudenbosch. Het Expert Team komt tot de conclusie dat privatisering geen reële mogelijkheid is. Inclusief indirecte bijdragen wordt de jaarlijkse, gemeentelijke subsidie, direct en via huisvesting, geschat op € 250.000 tot € 300.000.
|